עוד עדכונים
-
זמני היום לשבוע פרשת תזריע מצורע
זמני היום לתאריכים כ"ט ניסן - ה' אייר התשפ"ה כולל הילולות הצדיקים וסגולות נוספות לרפואה
-
שר וגדול נפל בישראל | רבנו מאיר מאזוז זצוק"ל
-
פדיון נפש וח"י רוטל
ל"ג בעומר באתרא קדישא מירון - הילולת התנא האלוקי רבי שמעון בר יוחאי.
-
עולו ואתכנשו להילולא דבר יוחאי
ישיבת המקובלים נהר שלום בראשות מו"ר המקובל האלקי כמוהר"ר בניהו שמואלי שליט"א מזמינה את רבבות עמך בית ישראל להילולת התנא האלקי רבי שמעון בר יוחאי זיע"א.
-
זמני היום לשבוע פרשת שמיני
זמני היום לתאריכים כ"ב-כ"ח ניסן התשפ"ה כולל הילולות הצדיקים וסגולות לרפואה
-
הקבלת פני רבו
-
שמחת החג
משנה תורה לרמב"ם • ספר זמנים • הלכות שביתת יום טוב • פרק ששי •
-
תזכורת ספירת העומר
הַיּוֹם שְׁנֵים עָשָׂר יוֹם לָעֹמֶר שֶׁהֵם שָׁבוּעַ אֶחָד וַחֲמִשָּׁה יָמִים - הָרַחֲמָן הוּא יַחֲזִיר לָנוּ עֲבוֹדַת בֵּית הַמִּקְדָּשׁ לִמְקוֹמָהּ, בִּמְהֵרָה בְיָמֵינוּ, אָמֵן סֶלָה .
-
זמני תפילות לחג הפסח תשפ''ה
-
זמני היום לשבוע פרשת צו
זמני היום לתאריכים ח'-י"ד ניסן התשפ"ה כולל הילולות הצדיקים וסגולות נוספות לחג הפסח
ביאור ההפטרה פרשת שמיני
כ"ב ניסן תשפ"ה | 20/04/2025 | 15:38
הקשר בין ההפטרה לפרשה
בהפטרה מסופר על מות עוזא שהתקרב יותר מדי לארון, וזה מעין הפרשה שמסופר בה על מיתת נדב ואביהו שהתקרבו לפני ה' יותר מדי.
תוכן ההפטרה
דוד המלך החליט להעלות את ארון ה' מקרית יערים לעיר דוד שהיא ירושלים, ושכחו מה שכתוב בתורה שאת הארון נושאים הלוים בכתף,
לקחו עגלה חדשה ושמו עליה ארון ה', "אחיו" הלך לפני הארון להנהיג את העגלה, וב' בני אבינדב נהגו את הבקר, ואילו "עוזא" הלך בצד העגלה, באמצע הנסיעה, הבקר הזיז את הארון, עוזה פחד שהארון יפול והושיט ידו לאחוז בו, ה' כעס עליו והמיתו כי היה צריך לדעת שאם הארון נשא את נושאיו, בודאי שישא את עצמו ולא יפול,
כשראה דוד את זאת פחד להביא את ארון ה' אליו, והעביר אותו לבית עובד אדום, ה' בירך את בית עובד שאשתו ושמונה כלותיה ילדו כל אחת ששה בכרס אחד, כששמע זאת דוד החליט להעלות את ארון ה' לירושלים, הפעם לא טעו, והלוים נשאו את ארון ה' על כתפיהם,
דוד וכל ישראל רקדו ושרו ושמחו שמחה גדולה, כשהארון הובא לבית דוד, מיכל בת שאול הסתכלה מהחלון וראתה איך דוד מזלזל בעצמו, רוקד ומפזז כאחד העם, וביזתה אותו בלבה. כשהעמידו את הארון במקומו דוד בירך את העם חילק להם מתנות ושלחם בשלום לביתם,
שמואל ב' פרק ו'.
א.
כשהמליכו את דוד בחברון נאספו עליו רבים וזו היתה אסיפה ראשונה, וכאן היה אסיפה שניה (רש"י) לזה אמר וַיֹּ֨סֶף ע֥וֹד דָּוִ֛ד [א] לאסוף אֶת_כָּל_בָּח֥וּר את הנבחרים בְּיִשְׂרָאֵ֖ל שְׁלֹשִׁ֥ים אָֽלֶף להעלות את הארון (מ"ד):
ב.
וַיָּ֣קָם| וַיֵּ֣לֶךְ דָּוִ֗ד וְכָל_הָעָם֙ אֲשֶׁ֣ר אִתּ֔וֹ מִֽבַּעֲלֵ֖י יְהוּדָ֑ה היא קרית יערים שנאספו שם לְהַעֲל֣וֹת מִשָּׁ֗ם אֵ֚ת אֲר֣וֹן הָאֱלֹהִ֔ים אֲשֶׁר_נִקְרָ֣א לו לארון שֵׁ֗ם ומהו השם שֵׁ֣ם יְהוָ֧ה צְבָא֛וֹת (רש"י) ונקרא כך כי יֹשֵׁ֥ב הַכְּרֻבִ֖ים שהיא השכינה שורה עָלָֽיו (ת"י) [ב]:
ג.
וַיַּרְכִּ֜בוּ אֶת_אֲר֤וֹן הָֽאֱלֹהִים֙ אֶל על (מ"צ) _עֲגָלָ֣ה חֲדָשָׁ֔ה [ג] וַיִּשָּׂאֻ֔הוּ הבקר נשאו ומשכו את העגלה עם הארון אשר עליו מִבֵּ֥ית אֲבִינָדָ֖ב אֲשֶׁ֣ר בַּגִּבְעָ֑ה וְעֻזָּ֣א וְאַחְי֗וֹ בְּנֵי֙ אֲבִ֣ינָדָ֔ב נֹהֲגִ֖ים נהגו את הבקר המושכים (מ"ד) אֶת_הָעֲגָלָ֥ה החֲדָשָֽׁה:
ד.
וַיִּשָּׂאֻ֗הוּ על ידי הבקר שמשכו את העגלה מִבֵּ֤ית אֲבִֽינָדָב֙ אֲשֶׁ֣ר בַּגִּבְעָ֔ה עִ֖ם אֲר֣וֹן הָאֱלֹהִ֑ים וְאַחְי֕וֹ לבד הֹלֵ֖ךְ לִפְנֵ֥י הָאָרֽוֹן ועוזה הלך מצד הארון [ולכן רק הוא הרגיש שהבקר שמטו את הארון, ואחיו לא הרגיש] (מ"ד):
ה.
וְדָוִ֣ד| וְכָל_ בֵּ֣ית יִשְׂרָאֵ֗ל מְשַֽׂחֲקִים֙ שמחים לִפְנֵ֣י ארון יְהוָ֔ה בְּכֹ֖ל כלי שיר העשויים מעֲצֵ֣י בְרוֹשִׁ֑ים (מ"ד) וּבְכִנֹּר֤וֹת וּבִנְבָלִים֙ וּבְתֻפִּ֔ים וּבִמְנַֽעַנְעִ֖ים כלי זמר הגורמים לאדם לנענע גופו ולרקד וּֽבְצֶלְצֶלִֽים שני כלי נחושת המקישין זה בזה ומשמיעים קול גדול (מ"צ):
ו.
וַיָּבֹ֖אוּ עַד_גֹּ֣רֶן נָכ֑וֹן מקום [מישור] ששמו נכון (מ"צ, ועיין ת"י) וַיִּשְׁלַ֨ח עֻזָּ֜א הושיט את ידו אֶל_אֲר֤וֹן הָֽאֱלֹהִים֙ וַיֹּ֣אחֶז בּ֔וֹ כִּ֥י שָׁמְט֖וּ הַבָּקָֽר כי נענעוהו ממקומו וחשב עוזה שיפול מהעגלה (מ"ד):
ז.
וַיִּֽחַר_אַ֤ף יְהֹוָה֙ בְּעֻזָּ֔ה [ד] שלא האמין בה' וחשב שיפול ארונו לארץ וַיַּכֵּ֥הוּ שָׁ֛ם הָאֱלֹהִ֖ים עַל_הַשַּׁ֑ל על המעשה שעשה בשגגה וַיָּ֣מָת שָׁ֔ם עִ֖ם סמוך לאֲר֥וֹן הָאֱלֹהִֽים (מ"צ):
ח.
וַיִּ֣חַר לְדָוִ֔ד [ה] דוד כעס על עצמו (מ"ד) עַל֩ אֲשֶׁ֨ר פָּרַ֧ץ יְהוָ֛ה פֶּ֖רֶץ שבר (מ"צ) בְּעֻזָּ֑ה וַיִּקְרָ֞א לַמָּק֤וֹם הַהוּא֙ פֶּ֣רֶץ עֻזָּ֔ה השבר והמכה שהיתה על עוזה עַ֖ד הַיּ֥וֹם הַזֶּֽה:
ט.
וַיִּרָ֥א דָוִ֛ד אֶת_ארון יְהוָ֖ה בַּיּ֣וֹם הַה֑וּא וַיֹּ֕אמֶר אֵ֛יךְ יָב֥וֹא אֵלַ֖י אֲר֥וֹן יְהוָֽה הרי אי אפשר להיות נזהר בקדושתו:
י.
וְלֹֽא_אָבָ֣ה ולא רצה דָוִ֗ד לְהָסִ֥יר אֵלָ֛יו אֶת_אֲר֥וֹן יְהוָ֖ה עַל_עִ֣יר דָּוִ֑ד וַיַּטֵּ֣הוּ דָוִ֔ד נטה אותו מדרך עיר דוד לבֵּ֥ית עֹבֵֽד_אֱד֖וֹם הַגִּתִּֽי שהיה גר בעיר גת (מ"צ):
י"א.
וַיֵּשֶׁב֩ אֲר֨וֹן יְהוָ֜ה בֵּ֣ית עֹבֵ֥ד אֱדֹ֛ם הַגִּתִּ֖י לוי היה, ומן השוערים היה (רש"י, מ"צ) שְׁלֹשָׁ֣ה חֳדָשִׁ֑ים וַיְבָ֧רֶךְ יְהוָ֛ה [ו] אֶת_עֹבֵ֥ד אֱדֹ֖ם וְאֶת_כָּל_בֵּיתֽוֹ:
י"ב.
וַיֻּגַּ֗ד לַמֶּ֣לֶךְ דָּוִד֘ לֵאמֹר֒ בֵּרַ֣ךְ יְהוָ֗ה אֶת_בֵּ֨ית עֹבֵ֤ד אֱדֹם֙ וְאֶת_כָּל_אֲשֶׁר_ל֔וֹ בַּעֲב֖וּר אֲר֣וֹן הָאֱלֹהִ֑ים שיושב בביתו ומקודם לזה לא היה לו הברכה הזאת וַיֵּ֣לֶךְ דָּוִ֗ד וַיַּעַל֩ אֶת_אֲר֨וֹן הָאֱלֹהִ֜ים מִבֵּ֨ית עֹבֵ֥ד אֱדֹ֛ם עִ֥יר דָּוִ֖ד היא ציון בְּשִׂמְחָֽה (מ"ד):
י"ג.
וַיְהִ֗י כִּ֧י צָעֲד֛וּ הלכו נֹשְׂאֵ֥י אֲרוֹן_יְהוָ֖ה שִׁשָּׁ֣ה צְעָדִ֑ים פסיעות וַיִּזְבַּ֥ח שׁ֖וֹר וּמְרִֽיא [ז] שור מפוטם (מ"צ):
י"ד.
וְדָוִ֛ד מְכַרְכֵּ֥ר [ח] מרקד (רש"י) ומשבח (ת"י) בְּכָל_עֹ֖ז בכל כוחו (מ"צ) לִפְנֵ֣י יְהוָ֑ה וְדָוִ֕ד חָג֖וּר אֵפ֥וֹד בָּֽד מלבוש עשוי כדמות האפוד של כהן גדול (מ"ד):
ט"ו.
וְדָוִד֙ וְכָל_בֵּ֣ית יִשְׂרָאֵ֔ל מַעֲלִ֖ים אֶת_אֲר֣וֹן יְהוָ֑ה בִּתְרוּעָ֖ה וּבְק֥וֹל שׁוֹפָֽר לעורר שמחה וגיל (מלבי"ם) [כי כך היו נוהגים כשממליכים מלך]:
ט"ז.
וְהָיָה֙ אֲר֣וֹן יְהוָ֔ה בָּ֖א עִ֣יר דָּוִ֑ד וּמִיכַ֨ל בַּת_שָׁא֜וּל נִשְׁקְפָ֣ה| הביטה (מ"צ) בְּעַ֣ד הַחַלּ֗וֹן וַתֵּ֨רֶא אֶת_הַמֶּ֤לֶךְ דָּוִד֙ מְפַזֵּ֤ז מרקד וּמְכַרְכֵּר֙ ומשבח (ת"י) ומשחק (מהרי"ק) לִפְנֵ֣י יְהוָ֔ה וַתִּ֥בֶז ל֖וֹ בְּלִבָּֽהּ [ט] כי חשבה שאין זה מדרך המלך (מ"ד):
י"ז.
וַיָּבִ֜אוּ אֶת_אֲר֣וֹן יְהוָ֗ה וַיַּצִּ֤גוּ והעמידו (מ"צ) אֹתוֹ֙ בִּמְקוֹמ֔וֹ במקום שהכין לו (מ"ד) בְּת֣וֹךְ הָאֹ֔הֶל אֲשֶׁ֥ר נָטָה_ל֖וֹ פרש אותו (מ"צ) דָּוִ֑ד וַיַּ֨עַל דָּוִ֥ד עֹל֛וֹת לִפְנֵ֥י יְהוָ֖ה וּשְׁלָמִֽים:
י"ח.
וַיְכַ֣ל דָּוִ֔ד גמר דוד מֵהַעֲל֥וֹת הָעוֹלָ֖ה וְהַשְּׁלָמִ֑ים וַיְבָ֣רֶךְ אֶת_הָעָ֔ם בְּשֵׁ֖ם יְהוָ֥ה צְבָאֽוֹת:
י"ט.
וַיְחַלֵּ֨ק לְכָל_הָעָ֜ם הבאים עם הארון לְכָל_הֲמ֣וֹן יִשְׂרָאֵל֘ לעם רב מישראל לְמֵאִ֣ישׁ וְעַד_אִשָּׁה֒ לְאִ֗ישׁ לכל אחד (מ"ד) חַלַּ֥ת לֶ֙חֶם֙ אַחַ֔ת וְאֶשְׁפָּ֣ר אֶחָ֔ד מנה יפה של בשר (מ"צ) והיא אחד מששה בפר (רש"י) וַאֲשִׁישָׁ֖ה אֶחָ֑ת כלי אשר ישימו בו היין (מ"צ) וַיֵּ֥לֶךְ כָּל_הָעָ֖ם אִ֥ישׁ לְבֵיתֽוֹ:
א. ויוסף עוד דוד
ויוסף - יש מפרשים, שבעת שראה דוד את הפלשתים מתחזקים כנגדו למלחמה, עשה שני דברים. האחד - חיזק את צבאו והוסיף עליו שלושים אלף בחור. והשני דאג להעלות ארון ברית ה' שעשה שפטים בפלשתים, ויהיה עכשיו מגן לצבאות ישראל, וזהו שאמר הכתוב (לפי האברבנאל), שמלבד האסיפה שאסף דוד כל בחור בישראל למלחמה בפלשתים, או כדי להמליכו, אסף עוד אנשים, כדי להעלות הארון מקרית יערים לירושלים. והטעם שאסף דוד בחורים, שהיה חושש שמא יתנכלו הפלשתים לנושאי ארון ה'. או יתכן שקיבצם, כדי לפזז ולכרכר לפני הארון כפי שהוא עצמו עשה. שכל אותו זמן שארון ה' היה בקרית יערים, השתוקקו ישראל לראות הארון חוזר למקומו הראוי לו.
ויוסף עוד דוד - ר' ברכיה בשם ר' אבא בר כהנא תשעים אלף זקנים מינה דוד באותו היום, הדא הוא דכתיב בחור, כל בחור את בחור. (ילק"ש).
ב. ואח"כ פירש שם ה' צבאות יושב הכרובים עליו נקרא הארון שם ומה שנזכר שם הארון בזה השם במקום זה מה שלא נזכר כן במקום אחר לפי שנתקדש שמו של הקב"ה עליו בהיותו בשדה פלשתים (רד"ק).
ג. אל עגלה חדשה -
ד. ויחר אף ה' בעוזה - (ילק"ש) ר' יוחנן ור"א, חד אמר על עסקי של, וחד אמר על שעשה צרכיו בפניו. וימת שם עם ארון, מה ארון קיים לעולם, אף עוזה בא לעולם הבא (סוטה ל"ה).
ויחר אף ה' בעוזה - הנה אחד ממלאכי רעים חיצונים בקש לפגוע בו, אך ה' לא רצה כי אם ויכהו שם האלקים בעצמו, היא שכינה שבארון. והטעם הוא כי לא במזיד היה שיניחהו למות ביד חיצונים, כי שגגה היתה, וזהו תדע למה ויכהו שם האלקים על כי שגגה היתה, וזהו על השל. (אלשיך).
ויחר אף ה' בעזה -
שם עם ה' צבאות, מובא במסכת בבא בתרא יד: אמר רב הונא: מלמד שלוחות ושברי לוחות מונחים בארון. אומר המהרש"א ז"ל: כי הלוחות הם מעשה ידיו, והן אותיות של שמו יתברך, שהתורה היתה כתובה לפניו טרם שניתנה לבני ישראל, באש שחורה על גבי אש לבנה. ואמר ה' צבאות, על שם שני צבאות עליונים ותחתונים, לוחות הקיימים כמו צבא של מעלה - והשבורים כמו צבא של מטה, ההווה והנפסד.
ה. ויחר לדוד -
ר' ברכיה בר כהנא בשם ר' אבא בר כהנא תשעים אלף זקנים מינה דוד ביום אחד ולא מינה אחיתופל עמהם, והוה ארונא טעין כהניא לרומה וטריף להון לארעה, שלח דוד ואייתי לאחיתופל, אמר ליה לית את אומר לי מה נעביד לדין ארונא. אמר ליה שאל לאילין חכימיא דמניתא, אמר ליה דידע למיקמיתיה ולא מוקים ליה יהא סופיה למחנקא. אמר ממליא דמינקייא אמרין בכל יומא בכנישתא לא הוית ידיעת, ולבני קהת לא נתן כי עבודת הקדש עליהם בכתף ישאו.
ויחר לדוד, א"ר אלעזר שנשתנו פניו כחררה. דרש רבא מפני מה נענש דוד, מפני שקרא לדברי תורה זמירות, דכתיב זמירות היו לי חקיך. אמר לו הקב"ה דברי תורה שכתוב בהן התעיף עיניך בו ואיננו אתה קורא אותם זמירות, הריני מכשילך בדבר שאפילו תינוקות של בית רבן יודעים.
ו. ויברך ה' -
מה היא הברכה שברכו, אמר רבי יהודה בר ביזנא זו חמות ושמונה כלותיה שילדו ששה בכרס אחד, שנאמר פעולתי השמיני כי ברכו אלקים וגו' כל אלה מבני עובד אדום המה ובניהם ואחיהם איש חיל בכח לעבודה. כתיב ששים ושנים לעובד אדום, דהות כל חדא מנהון ילדה תרי בכל ירחא, הא כיצד, טמאה שבעה וטהורה שבעה וילדה, טמאה שבעה וטהורה שבעה וילדה, ששה עשר בכל ירח לתלתא ירחין הא ארבעין ותמניא, והיא שיתא הא חמשין וארבע, ותמניהון הא שיתין ותרין (ברכות ס"ו, ירוש' פרק החולץ).
ז. ויזבח שור ומריא -
ח. במדרש (במ"ר פ"ד, כ): מהו "מכרכר", שהיה מקיש ידיו זו על זו וטופח ואומר כירי רם וכו'. ועיין ש"ס חולין קלט: וברש"י דמבואר ד"קירי" הוא אדון, ו"כירי" הוא עבד. וע"ש בתורת חיים דהקשה דמהמדרש לפנינו משמע ד"כירי" הוא לשון אדון, והוא תואר למלך רם ונישא; השי"ת. וכן ייסד מרנא רבנו יוסף חיים ז"ל (הקפות לשמח"ת): "כירי" רם כירי רם, על יד משה בן עמרם.
ודוד מכרכר בכל עז לפני ה' -
ודוד מכרכר בכל עוז לפני ה' (ו, יד) -
השיב להם רבי זושא: אספר לכם מעשה. כשהייתי בנעורי תלמידו של הרב הקדוש רבי יחיאל מיכל זצ"ל, המגיד מזלוטשוב, חירף אותי פעם רבי הקדוש. אחרי כן פייס אותי ואמר: ר' זושא! תמחול לי על שבזיתי אותך. השבתי: רבי! אני מוחל. קודם שהלכתי לישון בא אלי עוד פעם, ואמר שוב: ר' זושא! מחול לי. והשבתי עוד פעם: אני מוחל רבי!
וכשכבר שכבתי לישון והנה נגלה אלי בהקיץ אביו הקדוש של רבי מעולם העליון, הוא הרב הקדוש רבי יצחק מדרוהוביטש זצ"ל, ואמר לי: בן אחד הנחתי בעולם התחתון, ובן יקר שכזה, אתה רוצה לאבדו על ידי שהעליב אותך? השבתי לו: רבי! הלא כבר מחלתי לו בכל לבי ונפשי, ומה עלי לעשות עוד? אמר לי: עדיין אין זו מחילה שלמה. בוא נא עמי, ואראה לך איך למחול.
קמתי ממשכבי והלכתי אחריו, עד שבאנו לבית המקוה, ואז ציוה לי רבי יצחק מדרוהוביטש ז"ל, לטבול שלש פעמים במקוה, ובכל טבילה וטבילה לומר שאני מוחל לבנו. עשיתי כדבריו ויצאתי מהמקוה. אז ראיתי שפניו של רבי יצחק מאירים באור גדול מאד, שאי אפשר להסתכל בו. שאלתי אותו לסיבת הדבר, ואמר לי שזכה לקרני האור משום שהיה נזהר כל ימיו בשלושת הדברים שרבי נחוניה בן הקנה אמר שבשבילם האריך ימים: "לא נתכבדתי בקלון חברי, ולא עלתה על מיטתי קללת חברי, ותרן בממוני הייתי" (מגילה כח.). והוסיף רבי יצחק ואמר לי, שמה שהוא השיג על ידי שלשת הדברים הנזכרים, אפשר להשיג על ידי שמחה. לכן - סיים רבי זושא את דבריו לבני ביתו - כשראיתי שמחת נישואין ברחוב על יד ביתי, מיהרתי לצאת ולהשתתף בשמחה של מצוה.
ודוד מכרכר בכל עוז לפני ה' (ו, יד) -
הביט בי העגלון בעינים תמהות וקרא בקול נמרץ: ואם אח שלי עושה "שמחה", האם איני צריך לשמוח בשמחתו?
ט. ותבז לו בלבה,